Ucitavam...
Početna · Farma · Proces uzgajanja
Tovne piliće tip COBB 500 nabavljamo sa farmi autorizovanih za proizvodnju ove sorte.

Ishrana

Za ishranu koristimo najkvalitetniju stočnu hranu, odnosno koncetrate. Ishrana pilića u tovu ogranizovana je tako da su svi procesi manipulacije i distribucije hrane maksimalno mehanizovani. Distribucija hrane od silosa do hranilica u proizvodnim objektima potpuno je automatizovana.

Voda

Pojenje živine u tovu vrši se iz automatskih visećih pojilica. Voda se obezbeđuje iz centralne vodovodne mreže. U slučaju nestanka vode ili nedovoljne količine, vodu obezbeđujemo iz sopstvene vodovodne mreže. Voda koja se koristi za napajanje je čista i bakteriološki ispravna. Kvalitet vode se stalno kontroliše.

Grejanje i ventilacija

Kao i sve do sada pomenuto, grejanje i ventilacija su takođe maksimalno automatizovani. Ventilacija se vršni na dva načina. Prirodnim putem, što znači, preko prozora i ventilacionih kanala i veštačkim putem, odnosno specijalnom opremom za ventilaciju i cirkulaciju vazduha.

Osvetljenje

Osvetljenje, kao grejanje i ventilacija, se vrši prirodnim i veštačkim putem. Prirodni, odnosno izvor prirodne svetlosti i veštacki, specijalnom opremom za osvetljenje.

Proizvodni kapacitet

Proizvodni kapacitet iznosi 47.000 komada po procesu. Za proizvodnju se koristi uglavnom, gore pomenuta rasa COBB 500, odnosno, brojlerski hibridi koji su selekcionisani za brz rast i razvoj, dobru konverziju hrane, otpornost i naravno dobar kvalitet mesa. Planirani proces proizvodnje, tehnološki proces i prateći radni procesi u zatvorenom sistemu protoka sirovina i gotovih proizvoda, nemaju štetne efekte zagađivanja vazduha, vode ili zemljišta. Posedujemo elaborat o zaštiti životne sredine.

Automatizacija

Potrebna radna snaga za planirani obim proizvodnje je svedena na minimum. Objekti su opremljeni najsavremenijom opremom i kompletno automatizovani. U proseku imamo četiri zaposlena po objektu.

Alternativni izvori

Objekti su obezbeđeni u svakom smislu te reči. Pored postojećih izvora napajanja vodom i električnom energijom, objekti su snabdeveni i alternativnim izvorima vode i električne energije. U slucaju nestanka nestanka vode ili struje, objekti se automatski prebacuju na alternativne izvore tako da se proizvodni proces može dovesti do kraja bez ikakvih oskudacija.